Krimpen aan den IJssel

Van der Hoopstraat 8C 2921 LR

0180-721733

Bel ons gerust

Betonrot herkennen en herstellen

Loopt jouw woning ook risico?

Betonrot wordt meestal veroorzaakt door corrosie van de wapening van het beton. Maar wanneer is betonherstel van belang?

Het beton rot zelf niet, maar door roestvorming op de stalen constructie ín het beton zet het staal uit en maakt ruimte voor vocht en nog meer roest. Het omliggende beton wordt weggedrukt en brokkelt af. Ookwel bekend als betonrot in de volksmond. 

Calciumchloride

Tussen 1965 en 1983 zijn veel kwaaitaal- en mantavloeren gebruikt in de bouw. Aan het beton dat de gelijknamige firma’s gebruikten bij de bouw, werd calciumchloride toegevoegd. Hierdoor verhardden de vloeren veel sneller met verdubbeling van de productie tot gevolg. 

Juist die calciumchloride zorgt voor corrosie van de wapening en dus het verzwakken van de vloer. Het is niet meer toegestaan om dit te gebruiken. 

Corrosie door veroudering

Voor die bouwaffaire dacht men dat beton het eeuwige leven had. Een woordvoerder van De betonvereniging vertelt:

“Dat is niet zo. Het betonrot dat zich nu voordoet, zit veel in flatgebouwen die in de jaren ’50 en ’60 zijn gebouwd. Gebouwen van vier, vijf, of zes woonlagen met uitkragende balkons aan de achterzijde en een galerij aan de voorzijde.

Na verloop van tijd ontstaan er scheurtjes in het beton waar vocht doorheen dringt. Dat kan uiteindelijk de stalen draagconstructie aantasten met corrosie (roest) als gevolg. Een onomkeerbaar proces.” 

Betonrot herkennen

“Kijk bij de aanhechting van het balkon boven je of je lichtbruine vlekken ziet. Dat is een veeg teken van roest en dus betonrot. Nadere inspectie is dan nodig. Ook op je eigen balkon kun je kijken of je kleine (haar)scheurtjes bij de aanhechting van het balkon ziet.”

Is je balkon betegeld? Dan is het slim om te kijken of de tegels nog goed vastliggen. Als er ruimte onder zit, kan daar vocht komen, hierdoor ontstaat betonrot. Echter is dit een onderhoudskwestie. Als je op je balkon een afvoerbuis of putje hebt om water van bovenliggende balkons af te voeren, zorg er dan voor dat dat putje vrijblijft. Want water is de risicofactor in deze. 

Betonherstel

Goed onderzoek door 1 van onze medewerkers naar de schadekenmerken en mogelijke oorzaak, van hieruit maken wij een methode van herstel, wat in de meeste gevallen handmatig zal gebeuren. Wij van Betonbekleding werken met Triflex, zodat uw beton weer jarenlang mee gaat.

Onderneem actie

Heeft uw beton betonherstel nodig? Vul dan het formulier in op deze pagina. Wij helpen u graag verder. 

Benieuwd hoe wij zoiets aanpakken? Bekijk onze projecten hier.

Bekijk onze laatste projecten op Instagram

betonrot voorbeeld

Voorbeeld betonrot

Last van betonrot? Laat het ons weten.